HTML

Hétköznapok tőlem,rólam,másokról,másoknak

csak tények és gondolatok :)

Friss topikok

  • Sheedy: Neharagudj, de a funky-s meg jazzes részt kihagytam, mert hogy őszinte legyek kicsit unalmas, meg ... (2010.03.23. 06:05) Siska vs. Fanka
  • Soprano: ez nem bosszú,hanem kicsit helyrerakom. ez jellemző is rá egyébként,van köztünk 8 év,mindig nyereg... (2009.04.03. 16:43) A fasz ki van már!
  • Soprano: mindenkinek van egy függősége,innentől kezdve eleve nincs értelme annak,ha valaki a másik ember eg... (2009.01.14. 16:04) Függőség
  • Soprano: áhh,ilyenkor már csak a hustleren normális műsor,azon meg nem alszok el :D (2008.12.16. 22:05) A barátságról majd később...
  • Soprano: öhmm,az ügyintézőssel nem erre gondoltam...:D na jó,felvázolom a szitut.bemegy a kövér pacák a ban... (2008.12.01. 23:49) 15-16 évesek vol 2. és a színészkedés

Linkblog

A Titokról még pár szó és a 15-16 éves korosztály

2008.11.21. 00:58 Soprano

A Titokról még annyit kéne írnom utószóként,hogy van,hogy az ember segíteni akar a másikon,viszont az a negatív ködfelhő, ami miatt annyira "reálisan" gondolkozik,hogy ha az ember belegondol,akkor nem tudja eldönteni,hogy a szánalmasságon most sírjon-e vagy nevessen.
Akik kicsit is bele mertek gondolni nagy dolgokba,esetleg még a hogyanba is(bár azt tudjuk,hogy a hogyan sosem érdekes,mindig a cél a lényeg) ,azok nem mondanak olyanokat,hogy "nincs pénzem,nem tudom megvenni" meg hogy "jajj,de szegény vagyok" és a többi és a többi...meg főleg jellemző még a "nem tudom megcsinálni" című fejezet.Ismerős mi? Na mindegy,szóval van,hogy egy jobb helyzetben lévő ember segíteni akar a másikon.Sőt,még olyan is van,hogy egy valójában rosszabb helyzetben lévő ember akar segíteni egy nem annyira rossz helyzetben lévőnek,aki viszont azt hiszi,hogy rosszabb helyzetben van.Haha,bogozzátok ki,nem nehéz.Szóval,aki nem önző és nem csak magára gondol,azzal előfordul.Stim? Na,olyan is előfordul az emberekkel,hogy azt kapják válaszul: "Hagyjál,úgysem tudsz segíteni."Aztán meg ugye jön a kérdés,hogy de miért nem,és akkor vagy kapásból rávágják,hogy "hosszú" (ami szerintem azt jelenti,hogy vagy nem akar róla beszélni azért,mert nincs is miről,vagy pedig nem akar beszélni róla,mert tényleg hosszú lenne,és elmondani sincs nagyon kedve),vagy elmondják mi a helyzet,és mikor jönnek az ötletekkel az emberek,és megy a vita,hogy "de,igen is meg tudod csinálni ezért és ezért",akkor mindig megkapja a segíteni kész ember,hogy ő azt nem érti,hogy nem érti meg őt sem meg az egész helyzetet és hogy nem tud segíteni.

És itt jönnek képbe a 15-16 évesek.Komolyan mondom,talán a legrosszabb korosztály.Még vegyük bele a 14-et is.
Hogy miért mondom ezt? Nap mint nap látom,a termünk 2 m-re helyezkedik el egy 15-16 éveseket tömörítő teremtől,10. nemtudommilyenbetű az osztály.Mindegy,az a lényeg,hogy tizedikesek.
Mielőtt még kifejteném a véleményemet erről a korosztályról,elmondanék pár dolgot.Például azt,hogy én is voltam 15-16 éves és hogy biztosan volt olyan,hogy keménynek akartam látszani,de ha egy idősebb rám nézett volna csak kiröhögött volna,mert látta volna rajtam a szánalmat és az erőlködést.Nem tudom,nem mondanám magam felvágós gyereknek meg ilyen magamutogató menő pöcsnek,egyáltalán nem,de biztos volt nekem is 1-2 momentumom,mindenkinek van,ezt bizton állíthatjuk.
A másik mielőtt még elkezdenék itt okfejteni,hogy a tanárok mondják azt,hogy a 9-esek még a kis megszeppent ártatlan bárányok...év végére azért persze kezdenek keményedni,mert szokják a mélyvizet és látják azt is,ahogyan úszkálnak benne az idősebbek.Főleg a 10-es suttyóktól tanulnak a legtöbbet,elég rossz példa.
Szóval,belőlük lesznek a 10-esek,és amit 9-ben kihagytak,azt gyorsan kell pótolni 10-ben.Azt hiszik magukról,hogy mivel már egy éve oda járnak,és mivel már van náluk kisebb is,ezért mostmár ők menők.Kisebbségi komplexumuk van,vagy inkább volt,és ilyenkor elkanászodnak,mert örülnek.Meg hát vagányak.Valljuk be,elég ijesztő tud lenni egy 15 éves kis suttyó kapucni alól való pillantása...vágod,ahogy mér fel téged,szinte a lábam is megremeg,annyira félek tőle.Az ilyen telefonhangszórónzenéthallgatós köcsögnek szeretek a legjobban beszólni,mert visszaszólni úgysem mer.
Aztán vannak a 11-esek,ők már nem csak menőzni próbálnak,hanem néha már menők is.Ilyenkor már kezdenek azért a hormonok beindulni rendesen,meg itt legalább már humoros dolgokat is csinálnak az emberek,nem csak szánalmasakat.És itt már kezdenek komolyodni az emberek.
A 12. év meg agyrém.Más iskolákban lehet,hogy uralkodnak a 12-esek,de nálunk nem.Mi csak úgy vagyunk.Max. annyiban térünk el a kicsiktől,hogy nem csókolommal köszönünk büfésgabinak és büfészolinak,hanem helloval és a fél iskolával pacsizunk,mert hát mindenkit ismerünk.Már csak az amerikai focis gimnáziumi egyenkabát hiányzik rólunk,tudjátok,aminek a karjai mindig fehérek és kurva jól néznek ki és a hátukon mindig valami nagy betű(általában a suli kezdőbetűje) vagy egy logo van.
Szóval,12-ben az emberek már komolyak és a továbbtanulásra koncentrálnak.Ezt a tanárok mondják.Szóval ők is hasonlóan vélelednek,mint én.És akkor most jöjjön az ominózus korosztály:

Mindenhol ezt látom: tömegközlekedési eszközökön,utcákon,iskolában,tv-ben,sőt,még a fórumon is kiszúrom a korosztály képviselőit.Ezt a korosztályt pont azért emelném ki,mert egy 16 éves gyerek már nem annyira gyerek...tudjuk,hogy 14-18 évig már nem gyerek,hanem kiskorú,de ennek is pont a közepén jár,tehát már majdnem felnőtt,azt is mondhatnánk.A hangsúly a majdnemen van! Én a 18-at most töltöttem október végén,de még én sem érzem magam felnőttnek,tisztára meg van szokva az a gondolat,hogy iskolába járok,szüleim eltartanak,velük élek,stb.És emiatt érzem magam még gyereknek.Törvényesen már felnőttnek számítok,de még nem felnőtt a gondolkodásom,magyarán agyilag nem nőttem még fel...de mondjatok nekem egy 18 évest,de mondhattok 19-20 évest is,aki tényleg felnőttként gondolkozik és él! Nem sokat tudtok mondani,szóval teljesen normális dologról van szó.Még szoknom kell a gondolatot,hogy felnőtt vagyok,ennyi az egész.
De ezek a 15-16 éves suttyók azt hiszik magukról,hogy felnőttek...Hadd mondjak már pár példát:16 évesen ha valaki discoba jár,az szerintem tök korrekt dolog,már egyáltalán nem fiatal az ember hozzá(mondjuk a legtöbb discoba csak 18 éven felüliek mehetnének...),de hogy mattrészegen hazaállít? Jó,15-16 éves korában az ember már iszogat néha sutyiban,mert az jó,de azért fullrészegen hazaállítani...És a legcinkesebb az benne,hogy másnap még a suliban menőzik is vele,hogy a szülei hogy lebaszták meg a szobáját hogy teliokádta.Aztán lehet,hogy megivott két jagert meg egy sört,és ennyitől hányt be.

Aztán mit látok még: ezt mondjuk nem láttam,de miért hazudna az illető,aki mondta nekem...szóval a srác szünetben odamegy a dohányzó társasághoz,ami elég vegyes,van benne 10-es,12-es is.Na szóval menő manó odamegy,hogy adjanak már neki egy szál cigit,mert az neki mennyire kell.Beleszív egyet,köhög,szív,köhög,szív,köhög.Hát aki cigarettától köhög,annak nincs megszokva a cigaretta,ezért nem is lehet még függő,sőt a szervezete ilyenkor még elég rosszul viseli.De őneki kell,hát hadd lássák már,hogy ő is ott dohányzik...Persze a suttyó tekintet itt is befigyel,mert hát "mé' ne?!".Ugyanez a srác minden szünetben úgy jön ki a teremből,hogy kezében a telefon és szól a techno.Most nem akarok belemenni nagyon részletesen,de egy technozene szerintem úgy élvezhető,ha : 1.discoban táncolsz rá 2.ha tényleg szereted,akkor meg otthon is jó kis hangcuccal vagy pedig jóminőségű fejhallgatóval.De ez a telóhangszórós dolog...szóval miközben megy,vagy lóbálja a kezében,ergo semmit nem hall belőle,csak kb a fél folyosó,vagy a zsebébe teszi és úgy szintén nem hallja,csak hát mások hallják,hogy ő jön,itt van,és ilyen zenét hallgat.Mert menő.Ugyanez a gyerek nem öltözött át ünneplőbe október 23-ra és az ünnepség alatt megpróbált eldobni egy összegyűrt szalvétát,az igazgatóhelyettes kiszúrta, a gyerek meg még poénkodott is,hogy "jajj,tanárnő kiszúrta",azt hitte,hogy menő.Annyira lerí ezekről az emberekről,hogy semmi elv,erkölcsösség,nulla érzelmi- és értelmivilág,kiüresedett emberek.Ők azok,akik divatból kezdenek el cigizni,divatból kezdenek el inni,divatból járnak discoba,divatból áll az isten fasza is náluk,hogy divatosak legyenek,és divatból megbasznák a saját anyjukat is,ha azt mondanák nekik,hogy az divatos,meg az menő.
Ők azok,akik ilyenkor játszák a rosszfiút.De amúgy kicsit érthető,még bőven benne vannak a kamaszkorban.Még én is szinte,habár már a végén járok,vagy talán már ki is léptem belőle,csak még nem tudom.Szóval,oda akartam kilyukadni,hogy szerintük őket nem érti meg senki.A világ nem érti meg őket. Mert hogy nem érti meg őket a szülő,nem érti meg őket a tanár,nem érti meg őket a rendőr,nem érti meg őket a bolti eladó vagy a takarítónéni,aki rájukszól,hogy ne szemeteljenek.Senki nem érti meg őket,csak azok,akiket szintén nem értenek meg és hasonló korosztályúak.Amikor ezeket a sorokat írom,mindig 1-2 konkrét srácra gondolok a suliból,mert ők annyira tipikus példái ezeknek a kölyköknek,hogy ahh...

Mielőtt valaki azt mondaná,hogy általánosítok,most bedobom azt a mondatot,amibe nem tud senki belekötni: amiről beszélek,az nem mindekire vonatkozik,akinek nem inge,ne vegye magára,szól a mondás.Csak hát úgy látom,hogy ez a jellemző.Több van ilyenből,mint a "normálisakból",akik nem kezdenek el cigizni,csak azért,mert menő,nem isznak,ha nem esik jól,nem mennek el discoba,csak azért,hogy elmondhassák,hogy ott voltak.Ebben a korosztályban is már van sok érett gyerek.Szellemileg értem most ezt az érettséget,az azért kicsivel fontosabb,mint a fizikai érettség...szóval,közülük is lehet,hogy akad olyan,aki tényekkel meg tudja cáfolni a mondandómat és olyat szólna,amire kb. reagálni sem tudnék.Biztos vannak ilyenek,csak elég kevesen.

Összegezve: nem használják ezek a kölykök az eszüket.Csak a trend után vágtatnak,de úgy,hogy még a nyeregből is kiállnak,mert azt hiszik,hogy akkor majd gyorsabban üget a ló.Aztán a ló majd elfárad annyira,hogy sérülést szenved,esetleg túlhajtja magát,belehal,nem tudni.Mindenesetre jobban megéri egyenletes tempóban vágtatni nem kiállva a nyeregből,kényelmesen élvezni az életet,mint hogy pisztolydurrogtatások közepette,lóháton nyeregből kiállva,óbégatva azt sem tudva,merre menvén...

Érzem,hogy lesz még vol2. mert nem írtam ám le mindent közel sem... ilyen ez,mindig elfelejtek dolgokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soprano.blog.hu/api/trackback/id/tr13780525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása